Wednesday, March 22, 2006

Månen tur och retur.

Igår var jag på Hasebladsmuseet (eller Hasselblad Center som det kanske heter) och tittade på månfotografrier. Några var tagna av astronauter och några var tagna automatiskt, men alla var tagna med Hasselbladskameror. De flesta kort var ganska pampiga och imponerande, men de var också nedlusade av en massa kors.
Korsen finns inte där av estetiska skäl utan för att de skulle underlätta NASA:s mätningar. Synd på de fina korten, men det var ju NASA som betalade. En stor behållning med utställningen var en dokumentärfilm om Victor Hasselblad. Det roliga med filmen var att kommentatorn inte hade någon som helst känsla för intonation och på detta sätt kunde han göra avslöjande av herr Hasselblads skonummer till en riktig "cliffhanger"'.
Lennart Nilsson ställde också ut och han det var som vanligt bilder på foster, spermier och dylikt. Vissa av bilder var lite äckliga och vissa väckte tankar om hur det gick till när han genomförde själva porträtteringen.
Kvällen avslutades med ett besök på Engelen (eller vad det nu heter) och jag fick skjuts hem med Skuggan i hans nya Aygo. En liten potent bil, med en härlig liten motor.
En tur till månen behöver inte kosta så mycket.

No comments: